ME TARVITSEMME VAHVOJA MIEHIÄ

Meidän aikamme yksi vahvin ideologinen virtaus lienee feminismi. Feminismi on 1800-luvulla alkanut naistenasialiike, joka alkoi alunperin hyvälläkin asialla, mutta kristittynä toki metodeja vähän vastustan. Ensimmäisen aallon feministit ajoivat naisten äänioikeutta ja taistelivat raittiusliikkeissä miesten arvojen rappeutumista vastaan, joka näkyi muunmuassa alkoholismin nousuna. Naisia oli aiemmat vuosituhannet pidetty (väärin!) moraalisesti heikompina herkkyytensä ja tunteellisuutensa vuoksi, vaikka tietenkin aina Jumalan Sanaan sitoutuvat miehet ajasta riippumatta ovat nähneet naisten arvon ja hyveet Jumalan kuvina. Ennen tätä monet tuhannet vuodet yleinen valtavirta kuitenkin piti miehisiä piirteitä hyveellisempinä: stoalaista tunteettomuutta sekä esimerkiksi rohkeutta ottaa riskejä. Sitten tuli feminismi, joka (oikein!) tunnisti, että miehuuden ominaispiirteet eivät ole sen hyveellisempiä. Ja kun miehet siirtyivät kaupungistumisen myötä kotitiloilta kaupunkeihin töihin, ja ajautuivat kaupungeissa alkoholin ja kaikenlaisten syntien pariin, tuli kaikille ilmeiseksi, että miesten moraalisen paremmuuden eetos oli ilmiselvästi väärässä. Mies on langennut ja syntinen, eikä miehuudessa itsessään ollut mitään parempaa. Naisten ylpeys alkoi nousta. Miehuuden piirteitä alettiin feminismin myötä pitämään alempitasoisina verrattuna naisiin. Naiset ovatkin ne hyveelliset, kun miehet ryyppäilevät kaiken päivää kylillä.

Nyt eletään vuotta 2024, ja feminismi on niin syvällä kaikessa ajattelussamme, ettemme oikein edes osaa tunnistaa sitä. Monet ajattelevat että feminismi ajaa naisten asiaa, mutta eivät ehkä huomaa, että alkuperäiset hyvätkin asiat ovat alkaneet kääntyä itseään vastaan. Nyt ollaan jo sellaisessa osassa feminismin aaltoja, ettei voida edes tietää mikä on nainen. Miehuuden alaspainanta on saanut räikeitä muotoja. Miehuutta pidetään monesti toksisena, miehisiä piirteitä jopa vaarallisina ja miehiä pilkataan avoimesti kaikkialla viihteessä. Mietipä joskus miten isiä kuvataan vaikka TV-sarjoissa, kuten vaikka Simpsoneissa tai Pipsa Possussa. Yritäpä löytää jostain sarja, jossa äiti on selkeän tyhmä ja hömelö, samalla kun isä pelastaa päivän. Toki tietysti nuorille myös esitellään toisissa sarjoissa molempien vanhempien tyhmyys, jos halutaan ajaa viestiä, ettei vanhempia kannata arvostaa. Silloin molemmat vanhemmat ovat typeryksiä. Mutta yleisesti jos toinen vanhemmista on viihteessä vahva ja viisas, se ei ole isä.

Feministit olivat siinä oikeassa, ettei naiseuden erityispiirteet ole vähemmän hyveellisiä, eikä miehuuden erityispiirteet enemmän. (Ja on itseasiassa vähän huvittavaa, että nimenomaan feministit omaksuvat maskuliinisia piirteitä ajaessaan asiaansa, ikäänkuin osoittaen että he kadehtivat miehisiä ominaisuuksia ja pitävät niitä siis parempina.) Jumala loi naisen tunne-elämän ja vaihtelevat hormonit vilkkaammaksi, ja sillä on tarkoitus. Miehen fyysisen vahvuus ja kyky erotella tunteet päätöksen teossa pois, ei myöskään ole sattumaa. Molempien on tarkoitus kauniisti täydentää toisiaan. Kumpikaan ei ole parempi tai huonompi, vaan erilaisia.

Minä ihailen vahvoja miehiä


Luin vähän aikaa sitten Mailis Janatuisen blogin Seurakuntalainen.fi -sivustolta, jossa tämä kertoi Navalnyista, ja mainitsi blogissaan, että hän ihailee vahvoja miehiä. Tämä resonoi minuun: niin minäkin! Minä ihailen vahvoja miehiä. Tietenkin olen siitä onnekas, että saan olla vahvan miehen vaimo, ja olen saanut ensi kädessä nähdä miten hyvä on olla hyvän, Jumalaa pelkäävän, vahvan miehen vaimona. Enkä tarkoita edes kehon voimaa, vaikka Lauri sattuukin myös olemaan kova urheilemaan ja fyysisesti vahva. Tarkoitan henkistä vahvuutta ja rohkeutta seistä totuudessa, puolustaa heikompaa ja vaikka kuolla jonkun itseään suuremman asian tähden. Vaikka miehiä ajassamme painetaan alas, ne ovat miehet, jotka ovat rakentaneet sillat yli korkeiden laaksojen, viemärijärjestelmät vaarallisissa oloissa ennen nykyaikaisia työturvallisuusohjeita sekä kaupungit. Miehet työskentelevät öljynporauslaatoilla, kalastusaluksilla ja kaivoksissa. Miehet menevät sotaan, kun jonkun täytyy puolustaa maataan. Jumala loi miehet erilaisiksi. He ovat isompia, äänekkäämpiä, karvaisempia ja vahvempia. He eivät ole lapsiamme eikä naiskumppaneitamme, jotka on helliä ja tunteellisia kuten me. Miehet on luotu miehiksi, johtamaan perheitämme ja käyttämään vahvuuttaan hyvään.

On iso ongelma, että kodeissa me naiset monesti haluamme johtaa. Saatamme ehkä sanoa suullamme, että kyllä, kyllä, mies on perheen pää, mutta silti me määritämme miten perheessä eletään. Missä säilytetään tavarat, miten lapsia hoidetaan, mitä syödään, miten koti sisustetaan. Me mäkätämme, kun mies ei ole toiminut, kuten me haluamme, ja sitten ihmettelemme miksi aviomiehemme on passiivinen hengellisenä päänä. Onko tuo ihmekään? Aikuinen mies luikkimassa omassa kodissaan, odottaen hyväksyntää vaimoltaan. Muutos usein lähtee meistä naisista, ja ymmärrän että se on pelottavaa. On pelottavaa antaa miehen olla aikuinen mies omassa kodissaan, jolla on päätösvaltaa. Mehän joudumme oikeasti suostua siihen, että hän ei kertakaikkiaan ole samaa mieltä kaikista asioista, kun me. Hänellä on ehkä myös omanlainen suhde lapsiin, johon sinun ei tarvitse tulla kertomaan neuvoja. Hän on aikuinen. Hän on hengellinen pääsi Raamatun mukaan (1. Kor. 11:3). Teet hyvin avioliitollenne ja aviomiehellesi, jos opettelet sulkemaan suusi, antamaan tilaa miehellesi toimia omalla tavallaan, sietämään epätäydellisyyttä (omasta näkökulmastasi) ja rukoilemaan paljon, että voisit tukea aviomiestäsi siksi mieheksi, joksi hänet on luotu. Tietenkin hiertävistä asioista tulee keskustella ja kunnioittavassa avioliitossa molempien ääni tulee kuuluviin, mutta kristillisessä avioliitossa ei nalkuttavalle mäkätykselle ole tilaa. Kristillinen avioliitto on kuva Kristuksesta ja seurakunnasta maailmalle. Tässä elävässä vertauskuvassa mies näyttelee Kristuksen roolia ja nainen seurakunnan (Ef. 5:32). Seurakunta ei mäkätä Kristukselle, eikä missään nimessä käskytä Kristusta.

Vahvuus on voimaa kontrollissa

Kun Lauri oli Amerikan matkalla, me jäimme kotiin lasten kanssa. Lapset totesivat, että me pärjäämme kyllä ilman iskääkin, mutta iskän kanssa on turvallisempaa. Sanoin leikilläni, että jos tänne tulisi rosvo, niin minä pistäisin ne nippuun. ”Just joo”, totesi lapset, ”iskä on se, joka pelottaa pois rosvot”. Laurihan ei koskaan ole ollut väkivaltainen, mutta jo Laurin suurempi ja vahvempi olemus tuo turvaa lapsille. Iskän kanssa perhe on turvassa. Jumala on myös valinnut käyttää itsestään nimeä Isä, ei äiti. Isät on saaneet arvotehtävän mallintaa maailmalle Jumalan suojelevaa, rakastavaa ja ohjaavaa roolia, vaikkakin jokainen langennut tekeekin sen epätäydellisesti. Nimittäin realismia on tässä langenneessa maailmassa, että tämä maailma on täynnä pahoja ihmisiä. On putineita, rosvoja ja terroristeja. Mieti mikä pitää pahat miehet poissa vaikka meidän maastamme? Hyvät aikeet ja rauhan puheet? Surullista kyllä, mutta ei, vaan pelote armeijasta. Tässä maailmassa ei pelata rauhan ja rehellisyyden keinoin, vaikka tietenkin me kaikki toivoisimme kristittyinä toista. Sitten kerran perillä Jeesuksen hallinnassa kaikki on kunnossa, mutta vielä tällä puolella me tarvitsemme suojaa, turvaa ja hyvää, vahvaa miehuutta, pitääksemme poissa pahan, julman miehuuden.

Hengen hedelmä on miehelle ja naiselle sama, ja siihen meitä kasvatetaan kristittyinä:
”Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus , sävyisyys, itsehillintä. Näitä vastaan ei ole laki.” Gal. 5:22-23

Mutta vahvuus ei ole itsehillinnän, rakkauden ja hyvyyden tiellä, päin vastoin. Vahva mies ei ole se, joka pumppaa itseensä steroideja ja on riippuvainen pornoon ja väkivaltapeleihin, tai täysin kontrolloimaton ja ailahteleva tunteissaan. Sellainen on paha mies. Syntien orja. Ylikasvanut lapsi. Pastori ja teologi Voddie Bauchamin mukaan vahvuus on voimaa kontrollissa. Psykologi Jordan Petersonin mukaan mies, jolla olisi voimaa ja kapasiteettia olla ehkä vaarallinen, mutta valitsee toimia oikein, on hyödyllinen mies. Petersonilla on siinä totuuden siemen, vaikka ei kristitty olekaan. Raamatun mukaan luja ja vahva mies on hyödyllinen Jumalan valtakunnassa, perheen päänä, seurakunnassa ja evankeliumin asiassa, kun häntä ohjaa korkeampi laki, Kristuksen laki, eikä hän ajelehdi ailahtelevien tunteidensa mukaan (Ps.1). Emme me tarvitse Ramboja seurakuntaan, me tarvitsemme Kristuksen kaltaisia miehiä, jotka käyttää miehuuttaan hyvän edistämiseen. Oikeudenmukaisuuteen. Suojelemiseen. Palvelemiseen. Esimerkin näyttämiseen. Pyörätuolissa istuva mies voi olla rohkea Kristuksen sotilas, kun taas isokokoinen salilla käyvä mies tunteidensa orja ja henkinen pikkupoika. Tässä ei siis ole kyse nyt langenneiden kehojen tilasta. Tässä on kyse sisimmän ihmisen voimasta ja rohkeudesta, jonka vain Henki voi antaa. Kristuksen voimasta. Hän kohteli lempeästi heikkoja, itki Lasaruksen haudalla, kulki kärsivien rinnalla, mutta toisessa hetkessä kutsui fariseuksia kyykäärmeen sikiöiksi, ajoin ruoskan kanssa temppelistä kauppiaat, seisoi vihaisen väkijoukon edessä vaieten ja kuoli ristillä karmean kidutuskuoleman omiensa puolesta. Tällaiseksi Jumala meitä kasvattaa. Hänen Poikansa täydellisen kuvan kaltaisiksi. Ja kerran perillä, me saamme olla vailla tahraa tai ryppyä.

Minä haluan nähdä, kuinka kristikunnassa nousee yhä enemmän Kristuksen kaltaisia miehiä. Mutta koska uskon, että meillä naisilla on valtava rooli, että miehet saavat kasvaa täyteen miehuuteensa, siksi puhun tästä teille siskoille. Meidän täytyy nähdä Raamatusta sukupuolten toisiaan täydentävät, kauniit roolit ja olla valmiita hyväksymään se, että Kristusta seuraava mies ei ole meidän hallintavaltamme alla. Hän on Kristuksen oma. Ja se muutos voi lähteä kodeista, joissa me naiset opettelemme sulkemaan niin nopeasti avautuvan suumme, puhumaan kunnioittavasti miehistämme ja näkemään hyvän heissä. Rakkaus peittää ja uskoo kaiken, toivoo ja kärsii kaikessa (1. Kor. 13:7). Me rukoilemme miestemme puolesta, kärsimme heidän syntejään (kuten hekin joutuvat kärsiä meidän syntejämme), ja me annamme tilaa kasvulle. Jumalalla on omat aikataulunsa, ja se ei aina mene meidän toiveidemme mukaan. Jumala juuri samalla kasvattaa myös sinua pyhityksessä, kun joudut odottamaan ja rukoilemaan. Lue 1. Piet. 3:1-6. Mietiskele rukoillen mitä tämä tarkoittaa, vaikka jos olisitkin naimisissa miehen kanssa, joka on monin tavoin vielä heikko ja syntiensä orja - ehkä ei edes vielä uskossa. Ja kun tänä aikana monia uskollisia paimenia tulitetaan joka suunnasta hengellisessä sodassa, rukoillaan myös heidän puolestaan, ja osoitetaan, että me naisina seisomme heidän kanssaan yhdessä rintamassa. Nimittäin kun miehet saavat olla miehiä, silloin me saamme olla naisia, jollaisiksi meidät on luotukin.

"Sillä siksi me vaivaa näemme ja kilvoittelemme, että olemme panneet toivomme elävään Jumalaan, joka on kaikkien ihmisten vapahtaja, varsinkin uskovien." 1. Tim. 4:10

Coram Deo, Ida

Kommentit

  1. Amen!🙏 Tuntuu, että Suomessa monessa kodissa nainen on "perheenpää". Toivottavasti tällainen ajattelu voisi ainakin uskovien kodeissa vaihtua Raamatukselliseksi niin, että mies on luotu perheenpääksi. Siunausta sinulle ja perheellesi🙂

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit